سرویس‌دهی ویژه قطار شهری مشهد در روز طبیعت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) لغو رویداد «نورنما» در میدان شهدا مشهد در پی بارش باران(۱۲ فروردین ۱۴۰۴) اطلاعیه پارکینگ پارک جنگلی وکیل آباد برای روز طبیعت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) ویدئو| تجربه دل‌انگیز زیارت امام رضا(ع) در جشنواره گل ره باغ رضوان ۲۱۵ بازرس بهداشت محیط در مشهد، آماده نظارت ویژه در روز طبیعت آمادگی مدیریت شهری مشهد برای خدمت‌رسانی به شهروندان در روز طبیعت پروژه‌های تاثیرگذار مدیریت شهری مشهد در زمینه توسعه فضای سبز | مشهد در زمینه فضای سبز پیشرو است پیش بینی حدود ۳۵۰ دستگاه اتوبوس برای سرویس‌دهی به مراکز تفرجگاهی مشهد پایش لحظه‌ای ترافیک مشهد در ایام خاص با تجهیزات هوشمند پیش‌بینی جمع‌آوری ۱۹۰۰ تن زباله در مشهد همزمان با روز طبیعت آماده‌باش نیروهای فضای سبز مشهد همزمان با روز طبیعت مشهد الگوی ملی زیباسازی شهری است محمد معتمدی: رویداد «نورنما» گامی مثبت و امیدآفرین در مشهد است برنامه‌های متنوع شهرداری مشهد برای ایجاد «شادی مومنانه» در ماه رمضان مشارکت بیش از ۱۱ هزار نفر در پویش مردمی «مشهد مهربان» برپایی ۱۷ ایستگاه استقبال از زائران در جاده‌های خراسان رضوی آماده‌سازی ۳۹ بوستان شهری مشهد برای روز طبیعت آلودگی هوای مشهد در ۱۰ منطقه (۱۱ فروردین ۱۴۰۴) استاندار خراسان رضوی: تشکیل باشگاه حرفه‌ای برای ورزش مشهد اولویت است + فیلم تلاش مدیریت شهری، تحقق نشاط مؤمنانه برای زائران و مجاوران است ضیافت نور و رنگ و تصویر در جشن بزرگ «نورنما»| آیین افتتاحیه بزرگ‌ترین نمایش ویدئومپینگ کشور در مشهد برگزار شد+ویدئو
سرخط خبرها

بازار پرچم‌های گل دوزی شده مخملی

  • کد خبر: ۱۷۵۳۴۷
  • ۳۱ تير ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۳
بازار پرچم‌های گل دوزی شده مخملی
اطراف حرم امام رضا(ع) پر بود از بازار با همه اقلامی که به کار زائران می‌آمد. در آن میان، اما اقلامی که زیارت را یادآوری کند، بیشتر بود و مشتری‌های بیشتری داشت.

تعداد زیادی از مغازه‌های طبقه دوم بازار رضا (ع)، پرچم دوزی بود و صدای چرخ‌های گل دوزی، صدای ثابت آن. بازار رضا (ع)، تولد معماری مدرن بود از دل سنت ها. یادآور بازار‌های قدیم؛ راسته‌هایی که در حجره‌های آنجا همه چیز پیدا می‌شد.

در بازار‌های قدیم مشهد هم، همه چیز پیدا می‌شد. روزگاری دور تا دور حرم مطهر بازار بود. هر کدام از آن ورودی‌های حاشیه ایوان ها، به بازاری باز می‌شد که شهر را به حرم مطهر پیوند می‌داد. «بازار ساعت»، «بازار زنجیر»، «بازار طلافروش ها»، «بازار سنگ تراش ها» و.... زیارت و بازار و سوغاتی، همزاد هم هستند. برای همین هم، اطراف حرم پر بود از بازار با همه اقلامی که به کار زائران می‌آمد. در آن میان، اما اقلامی که زیارت را یادآوری کند، بیشتر بود و مشتری‌های بیشتری داشت.

پرچم‌های گل دوزی شده یکی از همان‌ها بود. کدام مسجد، کدام تکیه، کدام حسینیه است که یکی از این پرچم‌ها نداشته باشد. آن خط‌هایی که با نخ‌های سبز و سرخ بر سطح سیاه پارچه‌های مخملی جان می‌گیرد، آدم را یاد محرم، یاد زیارت، یاد سبکی بعد از اشک ریختن می‌اندازد و برای همین هاست که پرچم‌های مخملی گل دوزی شده، سوغاتی قدیمی مشهد بوده و حجره‌های پرچم دوزی، پای ثابت همه این بازارها.

نیم قرن پیش، در روزگار «عبدالعظیم ولیان»، وقتی آخرین بازار‌ها را خراب کردند تا صحن‌ها را بیشتر کنند، کسبه دور حرم را فرستادند به حجره‌های نونوار بازار رضا (ع). طلافروش ها، انگشترفروش‌ها و عطرفروش ها، جا گرفتند در طبقه اول بازار و طبقه دوم ماند برای پرچم دوزها. فیروزه تراش‌ها هم البته آمدند و شدند همسایه پرچم دوزها.
حالا هنوز هم پرچم‌های گل دوزی شده از دل حجره‌های بازار رضا (ع) ذکر عاشورا می‌گویند. پرچم دوزی، هنوز هم یکی از هنر‌های رایج در مشهد است.

هرچند پرچم‌های ارزان قیمت چاپی، خیلی از مشتری‌ها را کشانده سمت خودش، اما صدای چرخ‌های گل دوزی، هنوز هم در طبقه دوم بازار رضا (ع) شنیده می‌شود. هنوز هم هر محرم، حسینیه‌ها با همین کتیبه‌ها و پرچم‌ها سیاه پوش می‌شوند و یکی از همین پرچم‌های مخملی سیاه رنگ، در تمام دو ماه محرم و صفر،  تاب می‌خورد بالای گنبد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->